Friday, March 11, 2011

Cerita Makaroni Bakar

Petang semalam dengan tetiba tekak terasa nak makan makaroni bakar seperti yang Zeti buat hari tu......kalu bole on the spot jugak nak makan...tapi belom pukul 5pm...so tunggu...tunggu....

Sharp pukul 5pm ....ZAZZZZZ....aku balik dengan semangat berkobar-kobar nak masak makaroni bakar.....sampai rumah, aku bawak skali nanny & Daduuk gi Giant beli bahannya....semuanya berjalan dengan lancar setakat tu...heee

Nak buat makaroni bakar tu kene pakai tuna in sunflower oil...bila bukak tin tuna tu...banyak pulak minyaknya....so konon nak kurangkan penggunaan minyak...demi menjaga kesihatan...(which aku menyesal buat gitu hahaha) aku keluarkan minyak yang banyak dari tuna tu & ingat nak guna untuk tumis bawang besar...hadoiii...meletop-letop...mula-mula letupan kecil-kecil...makin panas makin kuat pulak letupannya...last skali letupan besar aku terus tutup api...ngeri ooo....minyak terpercik merata-rata...lepas tutup api tu aku tunggu sehingga reda...bila jenguk je dalam kuali...thaaadaaa...minyak tu dah takde dalam kuali...semua dah terpercik ke hud, stove, dinding dan lantai dapur....kah kah kah....kosong dah dalam kuali tu beb....last-last kene guna minyak jugak....hahaha...anyway....lepas tu semuanya siap dengan selamat heee....tetapi ponat la nak kene bersihkan minyak yang dah bersepah-sepah tu.....

Anyway...rasa makaroni ku itew sedap jugak...(bagi tekak aku ni la...) dan senang pulak nak buat....tetapi amaran....jangan memandai nak guna minyak dalam tin tuna tu untuk menumis....heee..Naaaa....jadi jugak experiment aku ni....yum yum....kalau nak try boleh...tapi sukatan bahan-bahannya main agak-agak sendiri je ye....

Makaroni - aku pakai dalam satu setengah cawan je
Cream of mushroom - aku pakai setin campbell punye
Susu segar - aku pakai dalam satu cawan susu segar Ducth Lady
Tuna in sunflower oil - aku guna 2 tin...kalu nak banyak tuna, letak la 3 tin (masukkan dengan minyaknya sekali ye...)
Capsicum - merah or hijau sebijik potong dadu
Cendawan Butang - aku guna setengah daripada tin besar tu
Bawang Besar - sebijik yang kaler kuning tu
Perisa secukup rasa
Keju yang telah diparut

Tumis bawang dengan sedikit minyak kemudian masukkan capsicum, cendawan, tuna, cream of mushroom, susu dan gaulkan serata...masak sampai kering sedikit.
Pastu masukkan adunan yang dah dimasak ke dalam casserole pot, tabur sedikit keju dan bakar 160 darjah celsius dalam 15 minit or sampai keju menjadi keperangan...

Cukup untuk 4 orang....makan semasa masih panas....cuba...jangan tak cuba...

No comments:

Post a Comment